- Monday, December 11 2017 @ 11:26 pm CET
-
- Autor:
- mloki
-
- Odsłon
- 39
Witam
Kutia - poniżej przepis na kutie. To potrawa której ja osobiście nie znam. Jest to przepis jednej z koleżanek żony.
- Komentarze (0)
- Powiadomienia zwrotne (0)
- Monday, December 11 2017 @ 11:26 pm CET
-
- Autor:
- mloki
-
- Odsłon
- 32
Sernik. Ma sobie moc. Jest mile widziany nie tylko na wigilijnym stole. Mniam.
Polecam, przepis w dalszej części:
- Komentarze (0)
- Monday, December 11 2017 @ 11:24 pm CET
-
- Autor:
- mloki
-
- Odsłon
- 44
Wszyscy lubimy słodkości. Nie wiem jak to się dzieje ale makowiec jest jakimś szczególnym ciastem. Jego zrobienie nastręcza wiele pracy, a efekt jest wyśmienity. To ciasto jest prawdziwą ozdobą stołu, a do tego pyszną.
Oto przepis na makowiec. (wiem że u mnie w domu robi się go co najmniej dwoma sposobami - na razie znalazłem tylko ten)
Poniżej przepis na makowca:
- Komentarze (0)
- Monday, December 11 2017 @ 11:23 pm CET
-
- Autor:
- mloki
-
- Odsłon
- 42
Witam
Wspomniałem już o pierogach z kapustą i grzybami. Było to przy okazji przepisu na barszcz czerwony z uszkami. Wiem z uszkami jest wiele zachodu. Są takie małe fajne i pyszne. Ale nie oszukujmy się jest z nimi wiele zachodu są takie malusieńkie. Robi się je i robi a jest ich zaledwie kilka. Dlatego dobrą alternatywa są normalne pierogi z kapustą i grzybami. Nie żebym polecał zamianę. Jednak 12 potraw powiedzmy sobie to nieco sporo na 1 osobę do roboty (za zwyczaj robi to moja żona - ja mam inne "ciekawsze" zajęcia jak zresztą większość facetów) właśnie dla tego polecam pierogi. Też jest sporo zabawy ale idzie to wyraźnie sprawniej i szybciej.
W dalszej części przepis:
- Komentarze (0)
- Monday, December 11 2017 @ 11:21 pm CET
-
- Autor:
- mloki
-
- Odsłon
- 39
Tradycyjna zupa grzybowa. W rodzinie mojej żony to obowiązkowa potrawa wigilijna.
Poniżej przepis na tę właśnie zupę:
- Komentarze (0)
- Monday, December 11 2017 @ 11:20 pm CET
-
- Autor:
- mloki
-
- Odsłon
- 28
Witam
To ciekawe, moja żona bez kompotu z suszonych owoców nie potrafi zasiąść w wigilie do stołu.
Poniżej przepis na kompot z suszu:
- Komentarze (0)
- Monday, December 11 2017 @ 11:18 pm CET
-
- Autor:
- mloki
-
- Odsłon
- 46
To ciekawe że w wigilie nie jada się mięsa. Lecz tradycję należy celebrować i szanować. Kiedyś brakowało mi dań mięsnych. Jako dziecko uwielbiałem mięso i nie potrafiłem zrozumieć dlaczego nie mogę w tak wyjątkowy dzień zjeść moich przysmaków. Dziś wiem, że tak być powinno.
Kolejny przepis na potrawę wigilijną to Kapusta z grzybami:
trzeba tutaj zaznaczyć, że potrawę robi się jakieś 3 dni przed spożyciem.
- Komentarze (0)
- Monday, December 11 2017 @ 11:16 pm CET
-
- Autor:
- mloki
-
- Odsłon
- 36
Ryba to wspaniała potrawa można ją podawać na wiele sposobów. W wigilie Świąt Bożego narodzenia w moim domu jest szczególnie lubiana.
Oto przepis karpia w galarecie:
- Komentarze (0)
- Monday, December 11 2017 @ 11:06 pm CET
-
- Autor:
- mloki
-
- Odsłon
- 58
Witam
Wigilia to przede wszystkim u mnie w domu ryba pod przeróżnymi postaciami. Tym razem to przepis na śledzia w śmietanie. Zapraszam:
- Monday, December 11 2017 @ 10:42 pm CET
-
- Autor:
- mloki
-
- Odsłon
- 31
Witam
Groch z kapustą, to potrawa którą jada przede wszystkim moja żona i teściowa. Nie przepadam za tą potrawą. Tradycja jest rzecz święta.
Przepis w dalszej części:
- Komentarze (0)
Pierwszy |
Poprzedni |
1
2|
Następny
|
Ostatni